tiistai 8. maaliskuuta 2016

Marcus Scharman Ypäjällä



Marcus Scharman 7-8.3.2016
Markus Scharmann työskentelee Saksan Olympiakomitean ratsastuksen valmennus- ja koulutuskeskuksessa
Warendorfissa pääopettajana ja vastaa mm. ammatillisen koulutuksen ja Saksan Ratsastajainliiton
yhteistyöstä. Scharmann on suorittanut mm. ratsuttajan (Bereiter) ja master-opettajan tutkinnot. Työnsä
ohessa hän ratsastaa ja kouluttaa nuoria hevosia. Scharmann on myös Equestrian Educational Networkin
(EEN), eurooppalaisen hevosalan oppilaitosten verkoston puheenjohtaja.
Valmennusta seuratessani kiinnitin huomioni seuraaviin opetusmenetelmiin; Paljon vuoropuhelua,
kysymyksiä.  Pyysi ratsukot lähelle ja demonstroi asioita. Rauhallinen ja kärsivällinen olemus ja tapa ilmaista
itseään pitivät huolen siitä, että valmennuksessa säilyi rauhallinen ilmapiiri. Marcucsella oli tarjota hyviä
esimerkkejä ja paljon teoriaa asioiden takana. Sanoisin, että kaikille tärkeä kotiin vieminen oli
”Yksinkertainen tavoite” ja sen saavuttamiseksi saatiin monta työkalua.

Marcus aloitti päivän teoria luennolla auditoriossa. Kertasimme paljon asioita edelliseltä kerralta.
-          tehtävä on vain niin hyvä kuin valmistelu on
-          erilaisten paineiden alla toimiminen (perusrata, uusinta, tarkkuustehtävä jne)
-          hyvä tie, rytmi, suoruus, tasapaino, rentous ratsukolla kuntoon niin etäisyys tulee etsimättä
Maneesissa aloitimme ensimmäisessä ryhmässä Sämpylän kanssa. Ensin esittelimme itsemme ja hevosen, sekä kerroimme vahvuutemme ja heikkoutemme.  Alkuun hieman jännitti, josko tälläkin kertaa päätyisimme loikkimaan pelkästään raviristikoita. Onnekseni talven treenit oli teettänyt tulosta ja Sämpylä oli melko seesteinen. Marcus kehotti aloittamaan  alkuverryttelyn niin, että Sämpylä pysyy rauhallisena ja rentona koko ajan, ei painetta.  Aloitimme ravipuomeilla molemmista kierroksista ja sen jälkeen siirryimme raviristikon kautta ravi in and out sarjalle. Video
Jatkoimme tehtävää niin että aloitimme ravissa ja jatkoimme laukassa. Video Sämpylä alkoi käymään vähän kierroksilla, mutta Marcus kehotti minua vain odottamaan istunnallani ja pitäytyä rytmissä. Myös ero monen muun valmentajan neuvoon oli, että ”pylly penkkiin” tilanteessa kuin tilanteessa. Kädet matalalla, istunta hiljaa ja malttia, siinä resepti onnistumiselle. Markus oli tyytyväinen Sämpylän kehitykseen viime kerrasta.
Dumbo osallistui ensimmäistä kertaa Marcuksen valmennukseen. Marcus neuvoi aktivoimaan Dumbon heti alkuverryttelyssä tekemällä temponvaihteluita ravissa ja laukassa. Tällä tavoin saadaan pää ja takajalat hereille.
Aloitimme samalla kaavalla kuin ensimmäisessä ryhmässä, eli ravipuomeilla. Ravipuomeilta siirryimme ristikolle video. Radanpätkää Dumbo meni mallikkaasti, eikä korjaus kehotuksia tullut Video
Video Vähän alkoi rytmi kärsiä radassa ja Marcus kehotti nostamaan rytmiä hieman, jotta säätöä löytyisi eteen ja taakse tarvittaessa. Lisäsin hieman laukkaa ja lopputulos oli hyvä! Video
Marcuksella on todella miellyttävä tapa opettaa ja hän osallistuttaa ratsastajat koko ajan opetukseen ja itse on oltava aktiivinen. Ratsastajana sinun on osattava analysoida oma suoritus ja ratsastus heti vuorosi jälkeen ja usein huomaat korjanneesi itse itsesi.


ti. 8.3.16
Estehevosen treenaaminen
Erilaisilla tehtävillä ja elementeillä päästään treenaamaan erilaisia asioita.
Apupuomit juoksevalle hevoselle. Puomit voi sijoittaa ”v- mallisesti” jolloin hevonen keskittyy niihin ja hidastaa ennen estettä. Visuallinen apu.  Apupuomin voi laittaa myös ”normaalisti” maahan tai vaihtoehtoisesti apupuomit voi laittaa nojaamaan ”V-muotoon” hypättävää estettä vasten.
Jos hyppyä halutaan parantaa ja saada hyppykaari pyöreäksi ja enemmän ylös kuin eteen, laitetaan esteen eteen apupuomi. Puomi varmistaa sen, että ponnistuspaikka tulee tarpeeksi lähelle estettä ja hyppy lähtee oikeasta paikasta. Jos viimeinen laukka askel on laaka (puomi yli) hyppykin lähtee laakaan. Tällöin puomin sijaan voidaan laittaa kavaletti, jolloin viimeinen laukka ennen ponnistusta on suurempi ja hyppykin lähtee enemmän ylös. Esteen jälkeen voi myös laittaa kavaletin, jolloin ensimmäinen laukka esteen jälkeen lähtisi heti ylös, eikä laakaan etupainoisesti. Kun hevosen koordinointi alkaa kärsiä ja se ei säilytä samaa muotoa tehtävässä enää, se on luultavasti saavuttanut pisteen, jossa se väsyy ja tehtävää kannattaa helpottaa tai pikkuhiljaa siirtyä toiseen. Hevosta pitää kehittää ja se pitää ”pakottaa” mukavuus alueen ulkopuolelle, kuitenkin rajat huomioon ottaen. Tässä tehtävässä riski on, että hevonen alkaa ponnistaa liikaa pelkästään ylös eikä veny okserin takapuomin yli, eli ei liikaa toistoja vain tällä kavaletti-pysty-kavaletti harjoituksella.
Hyvä jumppaharjoitus hevosen kropalle on linja neljällä okserilla, väli 6.80m. oksereiden noustessa ja leventyessä, välit lyhenevät ja hevonen joutuu todella kokoamaan välissä venyttääkseen taas itsensä hypyssä.
ravilähestymisillä voidaan verrytellä hevosta ja kehittää rentoutta, kun este on pieni. Jos este on isompi, ravilähestyminen vaatii hevoselta paljon voimaa ja tehtävä on voimankehitystä.

Ratsastustunnit tiistaina.
Alkuun keskustelimme hetken edellisen päivän valmennuksesta ja niistä työkaluista joita olimme saaneet. Lähdimme liikkeelle ravipuomeilla ja Sämpylä otti kierrokset tappiin ja jouduimme muutamalle sakkokierrokselle. Marcus helpotti hetkellisesti tehtävää, laittamalla pidemmän välin kahden keskimmäisen puomin väliin. Hetken päästä Sämpylä rauhoittui ja pääsimme ylittämään puomit rennossa ravissa oikein mallikkaasti. 
Tulimme yhden ravilähestymisen ristikolle jonka jälkeen siirryimme hyppäämään laukasta. Video Ongelmani Sämpylän kanssa tuli esille taas kulmassa, jolloin koen että se jää pohkeen taakse ja lähden työntämään sitä pitkään askeleeseen kohti estettä. Marcus kehotti minua taas rauhoittumaan ja odottamaan. Tein työtä käskettyä ja lopputulos oli paljon parempi Video

Rataa hypätessä meno muuttui melko hektiseksi kun tehtäviä tuli useita peräkkäin, video. Marcus oli rataan tyytyväisempi kuin minä. Sain kehuja omasta rauhallisuudesta ja eleettömyydestä, mutta laukkaa minun pitäisi työstää enemmän esteiden välissä. Kun sitten ratsastin radan uudestaan, työstin laukkaa liikaa taaksepäin ja meille tuli ongelmia kaarteissa. Jäin kädellä liikaa kiinni ja ratsastin taaksepäin. Video
Annoimme Sämpylän vetää hetken henkeä ja uusimme pienen pätkän radasta ja keskityin olemaan pehmeämpi kädellä.  video . Lähestyminen ensimmäiselle oli täydellinen! eikä loppukaan huono ollut. Olimme todella tyytyväisiä tähän suoritukseen ja Sämpylän urakka loppui siihen. Nyt minä keskityn keskittymään omaan eleettömyyteen enemmän kun ratsastan. Todella hyvä fiilis jäi!
Ja sitten koitti iltapäivä ja kaikki ei mennytkään ihan niin kuin elokuvissa. Kaikki tietää sen tunteen kun asiat ei vaan suju. Syytä ei suoranaisesti ole, että miksi ei suju, palaset ei vaan loksahda kohdille ja siinä sitten olet ja yrität tehdä parhaasi. Näin kävi Dumbon kanssa. Dumbo teki hyvin, tsemppasi kovasti ja vastasi kyllä apuihini, en vaan tainnut tietää itse mitä olin pyytämässä ja kaikki oli epätasaista ja vaivalloista. Video. Lähden aina työntämään Dumboa pitkäksi ja matalaksi ennen estettä jos minulle tulee se olo, että se on hidas pohkeelle ja on jäämässä kauas. Silloin lopputulos on epätasapainoinen hevonen ja kaaos esteen toisella puolella. Marcus toisti sadannen kerran, ole rauhallinen, istu ja odota estettä.  Kun on tällaisia päiviä, että asiat ei oikein suju, fiilistä on vaikea löytää ja rytmi takkuilee, silloin on entistä tärkeämpää keskittyä löytämään ne asiat mitkä menevät hyvin ja missä onnistuu. Jos etäisyyksien löytäminen on haasteellista tai joku asia ei loksahda kohdalle, siitä ei saa ottaa liikaa stressiä ja painetta sinä päivänä, vaan pitää keskittyä työstämään muita asioita. Dumbo on tasainen ja varovainen hevonen ja suoritti hyvin tänään, vaikka kuski ei ollutkaan samalla sivulla kirjassa koko ajan.
Anu myös kertoi minulle, että Marcus oli kehunut minua hänelle ja sanonut, että näkyy että olemme treenanneet Sämpylän kanssa. Kyllä siitä tuli hyvä mieli!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti